Ardıç Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Ardıç Sirkesi Tarifi ve Malzemeleri

Ardıç Sirkesi

Ardıç sirkesi, ardıç adı verilen meyvenin fermente edilmesiyle elde edilen bir sirke çeşididir. Türkiye'de çeşitli meyvelerden sirke üretimi yapılmaktadır ve her bir sirkenin kullanım alanı farklılık göstermektedir. Eskiden sadece salata veya turşularda kullanılan sirke, alternatif tıbbın gelişmesi ve bu alana olan ilginin artmasıyla birlikte geniş bir kullanım yelpazesine kavuşmuştur. Ardıç bitkisinin çeşitli türleri bulunmaktadır ve bu bitki sakaroz, glikoz ve asitler içermektedir. Hoş bir kokusu olan ardıç, siyah kozalak şeklinde bir meyveye sahiptir ve meyveleri kış aylarında toplanarak ardıç sirkesi yapımında kullanılmaktadır. Diğer sirke çeşitlerinde olduğu gibi ardıç sirkesinin de insan vücudu için birçok faydası bulunmaktadır. Ancak, ardıç sirkesi henüz elma veya üzüm sirkesi kadar yaygın olarak keşfedilmemiştir.

Ardıç Sirkesinin Malzemeleri

  • 100 gram ardıç meyvesi
  • Bir avuç deniz tuzu
  • 2 litre üzüm sirkesi
  • 3 baş küçük küçük doğranmış sarımsak
  • Bir avuç sedef otu yaprağı
  • Bir tutam ezilmiş karanfil
  • Bir tutam melek otu kökü

Ardıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Geniş bir kabın içerisine tüm malzemeleri iyice karıştırın ve uygun bir cam kavanoza boşaltın. Kavanozu güneş ışığı alan bir ortama koyun ve yaklaşık 15 gün bekletin. 15. günün sonunda ardıç sirkeniz hazır olacaktır. Ardıç sirkesini kullanmadan önce süzün ve tekrar cam şişeye boşaltın. Ardıç sirkesini uzun süre muhafaza edebilmeniz için şişenin ağzını iyice kapatın ve serin bir yerde saklamaya özen gösterin. Diğer sirkelere göre daha fazla malzeme ile yapılan ardıç sirkesinin tüketimi daha zahmetli olabilir, ancak faydaları oldukça fazladır.

Ardıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

  • Yıllar önce ardıç sirkesi, kötü huylu mikrobik hastalıkların tedavisinde oldukça fazla kullanılmıştır. Özellikle veba gibi hastalıklarda mikrop öldürücüdür.
  • İçerisindeki diğer malzemelerin de etkisiyle grip, nezle ve soğuk algınlığı için iyi bir şifa kaynağıdır. İçerek tüketilmesi daha faydalıdır. Ancak sabahları bir miktar burna çekildiğinde dahi etkisini gösterebilir.
  • Cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça iyi bir alternatiftir.
  • Ardıç sirkesinin ağrı dindirici özelliği bulunmaktadır. Özellikle baş ağrısı yaşayan insanlar için çok şifalıdır. Bunun için bir bez parçasını ardıç sirkesi ile ıslatın ve alnınıza koyarak bekletin.
  • Ardıç sirkesinin kanı temizleme özelliği bulunmaktadır. Düzenli olarak içilen ardıç sirkesi iyi bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle prostat ve idrar yolu rahatsızlıkları çekenler için tavsiye edilir. Ancak içerisindeki tuz oranı nedeniyle tansiyon yükselmesi gibi durumlar yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Kansızlığa iyi gelir ve kanı temizler.

Ekstra Bilgiler

Ardıç sirkesinin faydaları kadar, doğru kullanımı da önemlidir. Aşırı tüketimden kaçınılmalı ve özellikle kronik rahatsızlıkları olan bireylerin doktor kontrolünde kullanmaları önerilir. Ayrıca, ardıç sirkesi doğal antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için temizlik amacıyla da kullanılabilir. Ancak, güçlü bir yapıya sahip olduğu için ciltte veya hassas yüzeylerde dikkatli kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?

Sirke Mayası Tam Olarak Nedir?

Sirke Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirke Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Saça Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Saça Faydaları Nelerdir?

Balzamik Sirke Nedir?

Balzamik Sirke Nedir?

Elma Sirkesi İçilirmi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesi İçilirmi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?