Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Oktay Usta
10 Temmuz 2024

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Oktay Usta

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır Oktay Usta

Sirkenin tarihçesi uzun yıllara dayanır. Sirke denildiğinde akla ilk olarak üzüm sirkesi gelse de, elma, şeftali, armut ve limon gibi meyvelerden de sirke yapılabilir. Ayrıca, pirinç, yulaf ve arpa gibi tahılların, mayalı ve ekşimiş sularından da sirke elde edilebilir.

Milattan önce yaklaşık 400 yıl kadar önce, tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat'ın hastaları için sirkeyi ilaç olarak önerdiği bilinmektedir. Daha sonraları, doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak, akciğer rahatsızlıklarında, deri hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş düşürme ve iç kanamalarda yaygın bir şekilde kullanmışlardır. Bu yazımızda, Oktay Usta’nın tarifiyle elma sirkesi nasıl yapılır, bunu detaylı olarak anlatacağız.

Elma Sirkesi Yapımı için Gerekli Malzemeler

  • 3 kilo elma (Yeşil veya kırmızı elma fark etmez)
  • 1 çay bardağı kadar elma sirkesi
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 10 adet nohut
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 5 litrelik kavanoz
  • İçme suyu

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Oktay Usta Tarifi

  • Elmalar yıkanır, kabukları ve çekirdekleriyle birlikte dörde bölünür. İsterseniz, yediğiniz elma kabuklarını da kullanabilirsiniz.
  • Kavanozun dibine nohutlar yerleştirilir. Ardından elmalar eklenir. Üzerine elma sirkesi dökülür, toz şeker ve deniz tuzu eklenir. Kavanozun ağzı üç parmak kadar boş kalacak şekilde içme suyu ile doldurulur. Üzeri çift katlı bir tülbentle örtülür ve mutfağın güneş almayan bir yerine konur.
  • Kavanozun kurulum tarihi not edilmelidir. Daha sonra süzdüğünüz tarihi de not alarak sürecin takibini yapabilirsiniz.
  • İlk 15 gün içinde kavanozun üzeri köpüklenip kabaracak ve etrafa hoş bir koku yayılacaktır. Bu süre zarfında sirkeyi ara sıra temiz bir kaşıkla karıştırın.
  • Bir buçuk ay içinde sirke oluşmaya başlayacaktır. Sirkenin üstü denizanası gibi bir mantar tabakası oluşturacak. Bu aşamadan sonra karıştırma işlemi yapılmaz ve sirke kendi haline bırakılır.
  • Sirke olgunlaşma süreci toplamda iki ay sürer. İki ayın sonunda sirke tamamen olgunlaşmış ve hoş bir kokuya sahip olacaktır. Üzerinde denizanası görünümünde büyük bir mantar tabakası oluşacaktır.
  • Bu aşamada mantar tabakası alınarak başka bir kavanoza koyulur. Sirke, ince bir tülbent yardımıyla birkaç kez süzülür ve temiz bir kavanoza aktarılır. Buzdolabının soğutucu bölümüne kaldırılarak saklanır. Bu aşamadan sonra sirke kullanıma hazırdır.
  • Sirke oluşmuştur, ancak keskin sirke tadının daha da artması için iki ay daha bekletilmesi gerekmektedir. Bu süreyi buzdolabının soğutucu bölümünde tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte sirkenizi kullanabilirsiniz.
  • Sirke, bir yıl boyunca buzdolabında bozulmadan saklanabilir. Eğer sirke yeterince süzülmemişse, üstünde aylar geçtikçe beyaz köpük oluşabilir. Bu durumda sirkeyi dolaptan çıkarıp tekrar süzün.
  • Ev yapımı sirkeniz yoksa, normal sirke ile de sirke kurabilirsiniz. Sirke oluşmaya başladığında, kokuyu ve aromayı alacaktır.

Elma sirkesi, doğal bir ürün olmasının yanı sıra sağlık açısından birçok fayda sunar. Oktay Usta’nın bu tarifi ile evde kolayca elma sirkesi yapabilir ve sağlıklı bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beratiye konuk

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Merhaba ben ekim ayinda elma sirkesi kurmustum ilk defa rengi sitenuzdeki gibi gorunuyor fakat tadi pek sirke gibi degil eksilik var ama tekrar sirke koyup balkoba koydum bana baska bir oneriniz varmi aceba iyi aksamlar hayirli cumalar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Beratiye konuk,

Elma sirkesi yaparken bazen tat ve koku beklediğiniz gibi olmayabilir. Sirkenin fermantasyon süreci tamamlanmamış olabilir ya da ortam sıcaklığı gibi faktörler bu durumu etkileyebilir. Sirkenizi daha serin ve karanlık bir yerde bekletmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, sirke anası eklemek fermantasyonu hızlandırabilir. Zamanla tadının daha oturacağını göreceksiniz. Sabırlı olun ve süreci takip edin.

İyi akşamlar, hayırlı cumalar.

2. Cevap
cevap

Kaman

Merhabalar Beratiye hanım. Aşağıda verilmiş olan malzemeleri eksiksiz ve tarifi ise tıpatıp aynı olmak üzere yaparsanız ne tadında ne renginde hiç bir bozukluk ve memnun kalmadığınız bir durum olmayacaktır emin olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Elma Sirkesi Diyeti

Elma Sirkesi Diyeti

Elma Sirkesi Tansiyona İyi Gelir mi?

Elma Sirkesi Tansiyona İyi Gelir mi?

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Alıç Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sirke Sineği Türleri ve Özellikleri

Sirke Sineği Türleri ve Özellikleri

Elma Sirkesi Kilo Aldırır mı?

Elma Sirkesi Kilo Aldırır mı?

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Elma Sirkesi Kaç Günde Olur?

Sirke Formülü Nedir?

Sirke Formülü Nedir?