{ "title": "Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/uzum-sirkesi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 16:46:51", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır, sofraya konulmayacak şekilde bozuk, gösterişsiz ve tane haline gelmiş üzümlerden pekmez veya şıra yapılabilir. Ancak ezik, büzük ve çürümeye yüz tutmuş tadı olmayan üzümlerden ise sirke yapılır. Sirke evlerimizden eksik etmediğimiz aranılan maddelerdendir. En iyi ve lezzetli sirke üzümden elde edilir. Sirke ise şıranın yani üzüm suyunun ekşiyerek mayalanmasından sirke meydana gelir. İspirto içeren sıvılar hava ile temas edince yani açık havada asit asetik adı verilen özel bir ekşime mayasıyla mayalanarak sirke şekline gelir. Oluşan sıvının üzerinde kırık beyaz ince ve sıvı şeklinde bir kabuk oluşur ki bu yarı sıvı halinde oluşan kabuğa da sirke çiçeği adı verilir. Sirke yapımı için üzümden başka elma, erik ve dut gibi değişik meyve çeşitlerinden de sirke elde etmek mümkün olsa da en makbul ve aranılan üzüm sirkesidir.