{ "title": "Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/uzum-sirkesi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 16:46:51", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır, sofraya konulmayacak şekilde bozuk, gösterişsiz ve tane haline gelmiş üzümlerden pekmez veya şıra yapılabilir. Ancak ezik, büzük ve çürümeye yüz tutmuş tadı olmayan üzümlerden ise sirke yapılır. Sirke evlerimizden eksik etmediğimiz aranılan maddelerdendir. En iyi ve lezzetli sirke üzümden elde edilir. Sirke ise şıranın yani üzüm suyunun ekşiyerek mayalanmasından sirke meydana gelir. İspirto içeren sıvılar hava ile temas edince yani açık havada asit asetik adı verilen özel bir ekşime mayasıyla mayalanarak sirke şekline gelir. Oluşan sıvının üzerinde kırık beyaz ince ve sıvı şeklinde bir kabuk oluşur ki bu yarı sıvı halinde oluşan kabuğa da sirke çiçeği adı verilir. Sirke yapımı için üzümden başka elma, erik ve dut gibi değişik meyve çeşitlerinden de sirke elde etmek mümkün olsa da en makbul ve aranılan üzüm sirkesidir.

Asırlar öncesinden günümüze kadar ulaşan ata sözünden de anlaşılacağı gibi \" keskin sirke küpüne zarar \" cümlesinde belirtildiği gibi kesinlikle sirke küpte kalamaz. Keskin bir özelliği sahip olan sirke küpü çatlatarak akıp gider. Bu nedenle evde kendi sirkesini hazırlamak isteyenler küp yerine ufak tahta bir fıçı temin etmelilerdir. Tahta fıçıyı öncelikle kullanmadan evvel sodalı su yardımıyla iyice çalkalayarak yıkamak gerekir. Ardından iyice yıkanan tahta fıçıyı bol duru su yardımıyla yıkadıktan sonra içinin iyice kurumasını sağlayın. Kuruması sağlanan tahta fıçının içine bir şişeye yakın ekşimiş sirke konularak karışımın fıçının tamamına bulaşması için aralıklarla çalkalanan fıçı 2-3 gün kadar bu şekilde muhafaza edilir. Verilen sürenin sonunda fıçıda bulunan sirke temiz bir tülbent yardımıyla süzüldükten sonra tekrar şişeye doldurularak kullanılmak üzere kaldırılır. Ufak tahta fıçı ise sirke fıçısı haline gelmiştir. Artık bu fıçı ile sirke yapılarak saklanabilir.

Üzüm bağlarından toplanan veya çarşı, pazardan alınarak temin edilen bereli ve yaralı üzüm tanelerinin ezilmesi ile sağlanan üzüm suyundan isteğe bağlı şıra yapılabilir. Şayet sıra yapılmayacaksa çürümeye yüz tutmuş üzüm tanelerinden elde edilen suyla birlikte sıcak ve güneş gören bir yerde bırakılan tahta fıçının içine atılır. Ardından fıçıda bekletilen üzümlerin üzerine 2-3 gün sonra üzüm posasının üzerini 2 parmak aşacak kadar ılık su ilave edilerek fıçının kapağı kapatılarak arada bir fıçı çalkalanarak içindeki karışımın iyice karışması sağlanır. Daha sonra 15-20 gün karışım bu halde bırakılır. Verilen sürenin sonunda fıçının kapağı açılarak üzerine fıçıdaki suyun yarısı civarında su ilave edilerek tekrar 25 gün kadar daha beklemeye bırakılır. Kırk günün ardından artık üzüm sirkesi hazır hale gelmiştir. Elde edilen sirkeyi temiz bir ince tülbent yardımıyla süzerek cam şişelere doldurulur. Tahta fıçıda kalan üzüm posası yani cibre tekrar fıçıya alınır ve üzerine 1 şişe kadar sirke ilave edildikten sonra fıçının üzerine fıçı dolana kadar ılık su eklenerek fıçının kapağı sıkıca kapatılarak bir ay kadar beklemeye bırakılır. Bu sürenin sonunda sirke tekrar hazır hale gelir. Bu şekilde üzüm posasından üst üste birkaç kez sirke elde etmek mümkün olacaktır.

Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Üzüm Sirkesi İçin Gerekli Malzemeleri
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?

Hazırlığımıza ilk olarak üzümleri bol suda yıkadıktan sonra süzülmesi için bekletelim. Ardından süzülen üzümleri ağzı geniş plastik bir kavanoza koyalım. Üzümlerin üzerine 3 litre su, 1 çorba kaşığı pilavlık bulgur, 1 çorba kaşığı çiğ nohut taneleri ve yarım çorba kaşığı tuz ilave ederek kabın ağzını ince bir tülbentle kapatarak bağlayalım. Ardından kabımızı serin ve güneş almayan bir kenara koyarak ilk haftasında her gün olmak üzeri diğer haftalarda ise 3-4 günde bir çalkalayarak alt üst edelim. Bu şekilde 25 gün kadar beklemeye bırakalım. Bu esnada kabın üzerinde süt kesiği şeklinde beyazlıklar meydana gelecektir. Bu da gayet normaldir.

Verilen sürenin sonunda sirkeli karışımı imce bir süzgeç yardımıyla süzün ve üzümlerin posasından birkaç avuç alarak elinizle iyice sıkarak sıkın ve bu suyu süzülen suyu ilave ederek karıştırın. Elde edilen süzülmüş karışımı uygun kapalı bir kapın içine alarak kapağını sıkıca kapatın. Ardından karışımı 2 ay kadar serin ve güneş görmeyen bir kenarda beklemeye bırakın. İki ayın sonunda sirke haline gelen karışımı tülbent yardımıyla süzdükten sonra cam şişelere doldurarak kullanmak üzere saklayın. Artık ev yapımı üzüm sirkemiz hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }