{ "title": "Sirke", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/sirke.gif", "date": "19.01.2024 05:11:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sirke, geçmişten günümüze kadar tıpta önemli bir yere sahip olan, ilaç ve ilaç malzemesi olarak kullanılan, salatalarda ve yemeklerde tüketilen bir üründür. Eskiden hastalıklar için kullanılacak bitkiler sirkenin içinde kaynatılırdı ya da bitkinin etken maddesini elde etmek için sirkenin içinde bekletilirdi. Eskiden beri sirke ilaç olma özelliğini korumuştur. Sirke en fazla üzümden ve elmadan üretilmektedir. Ancak vişne, nar gibi meyvelerden de fermantasyon yoluyla sirke yapılmaktadır. Eskiden doğal fermantasyon yoluyla üretilen sirke, günümüzde yapay asitler ilave edilerek üretilmektedir. Bu sayede sirke üretimi çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Böyle bir günde üretilmiş sirkenin daha ağır kokusu ve keskin bir tadı olmaktadır. Eski yöntemlerle üretilmiş olan doğal sirke oldukça lezzetli ve daha faydalıdır. Sirke asidiyle yapılan fabrikasyon sirkeler aynı faydaları gösterir mi bilinmez. Ancak sirkenin doğal hali herkese tavsiye edilebilecek kadar şifalıdır. Doğal fermantasyonla yapılan sirke, sıcak ortamlarda bekletilerek üretilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar doğal sirkenin kullanılması gerekir.

Sirke içildiğinde vücutta nasıl etki gösterir?
Sirkenin zayıflatıcı etkisi vardır

Sirke safrayı azalttığından, iştahı keser ve zayıflamaya yardımcı olur. Yemek öncesinde sirkeli su içilirse, bu iştahın kesilmesini sağlar. Vücuda sirke girdiğinde karaciğerde safra üretilmez. Çok iştahlı olunduğunda, vücudunuzda fazla miktarda safra olduğunu anlayabilirsiniz. Safra üretimini arttıran besinler tüketildiğinde, karaciğer safra üreterek öd kesesine gönderir. Buradan mideye giden safra, açlık hissinin oluşmasını sağlar. Hazır gıdalar tüketildiğinde, safra üretimini her zaman arttırır. Bu nedenle hazır gıda her zaman kilo yapıcı etkiye sahiptir.

Zehirlenmede sirke kullanımı

Zehirlenme durumunda sirkenin ısıtılarak kullanılması gerekir. Serinletici etkisi olan sirkenin, gıda ve bitki zehirlenmeleri durumunda ılık olarak içilmesi ya da suyla karıştırılarak içilmesi tavsiye edilir. Sirke yeni yapıldıysa sade olarak içilebilir, ancak beklemiş sirkenin keskinleşmesi nedeniyle suyla karıştırılması daha uygundur.

Cilt sorunları için sirke kullanımı

Eskiden cilt hastalıklarında sıkça kullanılan sirke, günümüzde de aynı etkiye sahiptir.
Ağız ve diş temizliğinde sirke kullanılabilir

Ağız ve diş temizliği için sirke kullanılırsa, diş çürüklerinin oluşmasına engel olunabilir, ağız kokusu giderilir, dişlerin erken yaşta dökülmesi önlenebilir. Özellikle bal ve sirke karışımı diş sorunlarının önlenmesinde etkili olur. Dişlerinizi balla karıştırdığınız sirkeyle her gün fırçalayabilirsiniz, ağzınızı çalkalayarak gargara yapabilirsiniz.
" } ] }