{ "title": "Sirke Sineği", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/sirke-sinegi-9902.jpg", "date": "19.01.2024 05:53:13", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Sirke sineği, ortalama 3.5-5.5 mm arasında değişen boyutlara sahip çürük ve ekşimiş gıdalarla beslenen sarımsı ve siyah renkteki minik canlılardır. Latince ismi drosophiladır. Yani meyve sinekleri olarak adlandırılırlar. Şarap sineği, posa sineği, üzüm sineği gibi adlandırılan değişik isimleri de mevcuttur. Olgunlaşmış veya olgunlaşmamış meyvelerle beslenen sineklerdir.

Sirke sineği (Drosophila cinsi)

Bu sinekler şekil bakımından görüntüleri, davranışları ve üreme şekli olarak yaklaşık 1500 çeşit tür içerir. Drosophilla cinsinin üyelerinin tamamı küçük sineklerden oluşur. Genelde soluk sarı, kırmızı, kahverengi ve siyah renklerden oluşurlar. Göz renkleri kırmızıdır. Bir çoğunun kanatlarında belirgin şekilde siyah desenler bulunmaktadır. Geneli 2.4 mm boyunda küçücüktür. Ama hawai türleri denilen türler bir ev sineğinden bile daha büyüktür. Meyve sinekleri çiftleşmek için karşı tarafa çağrıda bulunurken kanatlarını kullanırlar. Erkek türü meyve sineği dişinin yanında onun tüylü kanatlarına dik bir açı oluşturacak şekilde konumlanır. Sonra bir kanadını ya da her iki kanadını birden türüne göre 160-300 hertz arasında değişmekte olan bir hızla dişiye çarpar. Drosophilanın minik kanatlarından titreşimi çok zayıf derecede olan bir ses çıkar. Dişi sinek ise mucizevi ve içgüdüsel olarak bu sinyali algılar ve hemen tanır. Bu konuda yapılan araştırmalara göre havanın hareket biçiminin sineğin anten kökünde bulunan johnston organı adı verilmekte olan bir dokunun içinde bulunan hücreleri sayesinde algılandığını ve dişi sinek tarafından bu şekilde çözümlendiğini tespit etmişlerdir. İnanılmaz derecede karmaşık olan bu yapıda yaklaşık 30.000'e yakın duyu hücresi bulunduğundan dolayı biyologlar henüz buna bir açıklama getirememiştir.

Sirke sineği özellikle yaz aylarında manav ya da pazarların bulunduğu yerlerde özellikle çürümüş ya da çürümeye yüz tutmuş meyve yığıntılarının arasında kalabalık bir grup halinde uçuşurken görülürler. Çünkü bu minik sinekler maya mantarları ile beslendiklerinden yumurtalarını sadece çürüyen meyvelere bırakırlar. Bu sinekler laboratuvar koşullarında rahatlıkla üretilebilmektedir. Yumurtadan çıkan larvalar besi ortamında 4-5 gün gelişimlerini sürdürürler. Besi ortamından çıkan kurtçuklar derileri sertleşerek ve kahverengileşerek pupa kılıfına dönerler. Bu kılıfın içinde başkalaşım evresini geçirdikten sonra erişkin bir sinek olurlar. Sirke sinekleri pupa evrelerinin arkasından 24 saat içinde çiftleşmeye hazır hale gelmektedirler. Bu sineklerin çiftleşmesi ile yeni nesilin üreme süresi yaklaşık 14 gün olmaktadır. Dişi sirke sineği kısacık yaşamında yüzlerce yumurta bırakmaktadır. Çok hızlı ve kısa sürede üremelerinden dolayı bilim adamları çok rahatlıkla inceleme yapabilmektedir. Bir yılda arka arkaya 30 kuşak üremektedir. Çıplak gözle takip edilebilecek kadar iri bir yapıya sahiptirler. Sirke sineklerinin kendi aralarında kuşaktan kuşağa değişen birçok özellikleri ve yapısal farklılıkları bulunmaktadır. Bundan dolayı da kanatları, renkleri, gövde yapıları farklı olabilmektedir.
" } ] }