{ "title": "Sirke Ruhu", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/sirke-ruhu-2933.jpg", "date": "21.01.2024 07:50:31", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Sirke Ruhu, veya diğer bir adıyla beyaz sirke, şeffaf renkli bir sirkedir Endüstriyel açıdan en kolay sirke olması ile parası açısından da diğer sirkelerden çok daha ucuzdur. Türkiye içerisinde pek fazla bilinen bir ürün olmamasına rağmen, yurtdışında 1 litresinin raflarda olan fiyatı 1 dolardan daha azdır.

Sirke Ruhu Üretimi Nasıldır?

Saf sirke ruhu mısır şekeri veyahut şeker pancarından elde edilmektedir. Öncelik olarak şeker fermantasyona uğratılır. Bu sayede alkol miktarı yoğun bir ürün elde edilir. İlk fermantasyon işlemi sonrasında ortaya çıkan yoğunluk %90 civarındadır. İkinci fermantasyon olarak ortaya çıkmış olan alkol asetik aside dönüştürülür.

Daha sonrasında sıvı filtrelenme işlemine uğrar ve pastörize eldir ve en sonunda ürün şişelenir. Ürünün üzerinde bulunan“derece”, sirkedeki asetik asit miktarını belirtmektedir. Bu miktar saf sirkede genellikle %10 civarındadır. Üretimi kimyasal olmasına rağmen, sirke ruhu birçok kimyasal üründen çok daha zararsız olduğundan dolayı bu sirkeye“doğal” denilebilmektedir.

Sirke Ruhu Avantajları Nelerdir?

%10 oranında asetik asit bulunduran sirke ruhu, eski zamanlardan beri sıklıkla kullanılan bir maddedir. Sağlık için herhangi bir zararı olmayan bu sıvı madde, kolaylıkla dönüşebilmektedir. Başka bir deyiş ile sirke ruhu biyolojik açıdan çözünebilen bir sıvıdır ve evlerde kullandığımız zaman atmosfere herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Sirke ruhunun tek bir dezavantajı bulunmaktadır. Kokusunun bazen çekilemez olduğu söylenmektedir ancak bunun da oldukça kolay bir çözümü vardır. Sirke ruhunun içerisine bir iki damla parfüm damlatmak, sirke ruhunun koku problemini kolayca çözmeye yetecektir.

Sirke Ruhu Kullanım Alanları Nelerdir?

" } ] }