{ "title": "Sirke Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/sirke-nasil-yapilir.gif", "date": "20.01.2024 06:49:13", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Sirke nasıl yapılır, Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sirke aynı zamanda mucizevi bir şifa kaynağıdır. Farklı tür her sirke ayrı ayrı dertlere deva olmaktadır. Fakat günümüzde her şeyde olduğu gibi sirkede de fabrikasyona geçilmiş insanlar hazıra yönelmiştir. Bu durum da bizlerin bu muazzam şifa kaynaklarından istifade edemememize neden olmaktadır. Fabrikaların ürünleri ucuza mal edebilme zihniyeti yüzünden içerisine asetik asit ilave edilen berrak sıvılar sirke olarak satılmaktadır. Bunun için basit bir şekilde sirke nasıl yapılır öğrenirsek evimizde kolayca kendi sirkelerimizi yapabiliriz. Şimdi burada en çok tercih edilen sirke çeşitlerinden birkaçını tarif edelim.

1) Üzüm Sirkesi

Üzüm sirkesi yapabilmek için öncelikle bir kg üzüm, üç litre su, bir dilim kadar ekmek içi, az miktarda bulgur ve bir avuç nohut hazırlanır. Üzüm sirkesi yaparken üzümlerin çürük kısımları kullanılabilir. Üzümün çekirdekli olması siyah veya beyaz olması fark etmez. Hazırlanan üzümler beş litrelik bir cam kaba koyulur. Plastik kaplarda iş görür ancak sağlık açısından cam ve ahşap kapların tercih edilmesinde fayda vardır. Üzüm su oranı bir üç olmalıdır. Yani bir kg üzüm koyuyorsak üç litre suya ihtiyacımız var demektir. Sonrasında kabın ağzı tülbentle kapatılır. Bu sayede karışım hem hava alabilir hem de sinek, böcek gibi canlılar içine kaçamaz. Bu karışım ara ara karıştırılmalıdır. Bu arada zaman geçtikçe karışımın üzerinde beyaz bir tabaka oluşacaktır. Bu oluşan küf değildir. Sirkenin oluşumunu sağlayan bakterilerin artıklarıdır. Sirke anası denen oluşumdur ve doğaldır. Hazırlanana karışım on-on beş gün arasında bekletilir. Karışıma koyulan üzümlerin ve sapların iyice yumuşamış olmasına dikkat edilir. Sonrasında karışım ince bir süzgeçten geçirilerek süzülür. Kalan sulu kısma bir dilim ekmek içi, birkaç nohut ve bir miktar kaya tuzu atılır. Kavanozun kapağı kapatılarak kırk gün beklenir. Bu karışıma tarhun, melisa veya kekik de eklenebilir. Bu kullanıcının damak tadına kalmış bir durumdur.

2) Elma Sirkesi

Elmalar yıkandıktan sonra kullanılacak olan kaplar iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Elmalar küçük parçacıklara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suyu çıkarılır. Bu sular önceden yıkanmış kaplara alınır ve bire bir oranla su koyulur. Yani bir kg elma için bir litre suya ihtiyaç vardır. Sular kullanılmadan önce kaynatılıp soğutulmalıdır. Maya olsun diye bir fincan toz şeker ve bir çimdik kaya tuzu ilave edilir. Bakterilerin verimli çalışması için uygun sıcaklık ve oksijen önemlidir. Havayla teması arttırabilmek için geniş ağızlı bir kavanoz seçimininde fayda vardır. Sineklerin geçemeyeceği ama havalandırmayı mümkün kılacak bir tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Zaman zaman karıştırmak havalandırmayı arttıracağından sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için on beş-yirmi beş santigrat derecelik bir ortam gerekmektedir. Ayrıca sirkeleşme için güneş ışığından uzak bir ortam gerekmektedir. Bunun için sirke için hazırladığımız karışım loş bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önceden elde edilen doğal elma sirkesi karışıma katılabilir. Sirke tercih edidlen elma türüne göre üç ile altı hafta içerisinde oluşur. Sirkeleşme kokusu gelmeye başladıktan itibaren tadılır ve istenilen lezzet ve asit derecesine ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir. Bu duruma gelince karışım birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Elde edilen sirke hava almaya müsaade etmeyecek ince uzun şişeler tam doldurularak serin loş yerlerde muhafaza edilir.

3) Nar Sirkesi

Narlar bıçakla dörde bölünür, büyükçe bir kabın içinde taneler içeri düşecek şekilde ayrılır. İki adet beş yüz gramlık cam kavanoza nar taneleri paylaştırılır. Nar taneleri bir tahta kaşıkla ezilir. Daha önceden elde ettiğimiz doğal sirkeden bir miktar koyulur ve tuz ilave edilir. Üzerlerine su ilave edildikten sonra karıştırılır. Kavanozların ağzı sinek, böcek vs. Girmemesi için bir tülbentle kapatılır. Karışım oda sıcaklığında kapalı bir ortama konulur. Belli aralıklarla kavanozlar çalkalanır. Yaklaşık iki ile üç hafta arası sonrasında karışımın üstünde sirke anası oluşur. Dört ile beş hafta sonrasında sirke kokusu alınmaya başlar. Geniş bir kabın üstüne bir süzgeç konulur ve karışım iyice süzülür. Sirkeler cam şişelere koyularak buzdolabında muhafaza edilir.
" } ] }