{ "title": "Sirke Formülü", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/sirke-formulu-7510.gif", "date": "19.01.2024 17:00:54", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Sirke formülü, ekşi ve asitli meyvelerden (Elma üzüm gibi meyveler) elde edilen sirke koruyucu olmak için salamura şeklinde ya da salata ve yemeklerde tatlandırıcı şeklinde kullanılır. Sirke oluşturduğu asitli ortam sayesinde gıdaların bozulmasını sağlayan mikroorganizmaların büyümesini engeller ve gıdaları korur.

Sirke nasıl oluşur?

Alkol oranı düşük içeceklerin, şarabın ya da şekeli ve nişastalı karışımların mayalanmasıyla oluşur. Kısaca asetik asit içeren sulu bir karışımdır. Aslında sirke bakterisi denen diğer adı mycoderma aceti olan bir mikroorganizma mayalanma yaparak sirkeyi oluşturur. Sirke bakterisi alkollü çözeltileri sever ve burada gelişir. Daha sonra alkolü yükselt geyen sirke bakterisi suya ve asetik aside dönüşür.

Sirkeyi elde edebilmek için 3 temel koşulun sağlanması şart. Birincisi hava koşulu yani 20 ile 30 derece arasında sabit bir sıcaklık, ikincisi sirkenin hava ile temasta olması, üçüncü ve en önemlisi sirke yapılacakm ortamda sirke bakterisinin bulunması.

Sirke formülü şu şekildedir
Sirke yapımıya fıçılarda ya da düşey kazanlarda yapılır. Fıçılarda sirke oluşumunu sağlamak için 8 derecede 150 litre kadar su ve oldukça fazla sirke bakterisi hazırlanır. Bu karışıma her sekiz günde bir 10 litre kadar şarap eklenir. Bu işleme sıvı seviyesi fıçıdaki deliğin 5 cm altında kalana kadar devam edilir. 15 gün sonra sirke elde edilir. En son 10 litre sirke fıçıdan alınır yerine 10 litre şarap konur.
" } ] }