Sirke çeşitleri; İnsanların şarap yapmaya başladıklarından beri sirkeyi tanıdıkları söylenebilir. Yunanlılar, Romalılar, Asurlar ve Mısırlılar sirkeyi yemeklerde, balık, et, sebze konservesi yapımında ve ilaç olarak hastalıkların tedavisinde kullanıyordu. Sirkeler eskiden toprak küplerde mayalandırılıyordu. Tahta fıçının bulunmasıyla, karnı şiş fıçılarda mayalandırılmaya başlandı ve günümüze kadar geldi.
Sirke çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
Adaçayı sirkesi: Sinir bozukluklarını düzeltir. Çorbaya veya suya karıştırılır.
Ananas sirkesi: Ananasın uzun ve doğal fermantasyonu yoluyla elde edilen ananas sirkesi, kalsiyum, demir, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içermektedir. İnsan sağlığı için çok güçlü bir besin kaynağı gibi çalışmasına neden oluyor. Ayrıca Sindirimi kolaylaştırma özelliğine de sahiptir.
Ardıç üzüm: Ardıç Sirkesi güçlü bir mikrop temizleyicidir. İçildiği zaman epitelyum dokuyu tahriş ettiğinden çok az kullanılır. O yüzden kullanmadan önce muhakkak işinde Uzman birine danışmalıdır.
Ayva sirkesi: Vücut Yanıklarının tedavisinde kullanılır.
Bahçe nanesi sirkesi: Midenizi ve sindirim sisteminizi rahatlatır (Bir bardak suya karıştırılan bir tatlı kaşığı nane sirkesi). Bağırsak gazlarının oluşmasına engel olur.
Bal sirkesi: Alerjiye en az rastlanan sirkedir. Öksürüğü yumuşatır ve mikrop öldürücüdür.
Balsamik sirke: Sirkelerin kralı olarak adlandırılır. Yıllarca tahta fıçılarda saklanır. Üretiminin zor olması nedeniyle fiyatı çok pahalıdır. Eskidikçe ve zaman geçtikçe değerlenir.
Bektaşi üzümü sirkesi: Saçların uzamasına ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bağ dokuyu ve Kan damarlarını güçlendirir. Vücudu toksinlerden temizler ve solunumu rahatlatır.
Çilek sirkesi: Bağışıklık sisteminizi uyarır. Canlılık hissi verir. Çoğunlukla orman çileği sirkesi tercih edilir.
Çoban üzümü sirkesi: İshale yardımcıdır ve iltihaplanmaların önüne geçer. Kandaki yağ oranına olumlu etki yapar.
Elma sirkesi: Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Tansiyonunuzu ve kan dolaşımınızı düzenler. Cildinizde oluşan sivilce, çil ve yaşlılık lekelerine iyi gelir.
Frenküzümü sirkesi: Doku iltihaplarında oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini uyarır ve kan oluşumu sağlar.
Hurma sirkesi: Metabolizmayı uyarır daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve peklik gidericidir. Ayrıca Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Karahindiba sirkesi: Antiseptik ve peklik gidericidir. Ayrıca bağırsaklarda iltihap oluşmasını önler.
Karanfil sirkesi: Baharat olarak kullanılan karanfilden yapılır. Bulantıyı ve Kusmayı kesmekte oldukça etkilidir.
Kayısı sirkesi: Kan temizleyici, toksinlerden arındırıcıdır. Tırnak, saç ve cilt üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Solunum zorluklarında yardımcı olur. Hücre koruyucudur. Aynı zamanda Konsantrasyonunuzu artırır.