{ "title": "İncir Sirkesi", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/incir-sirkesi-2879.jpg", "date": "20.01.2024 21:34:01", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "İncir sirkesi, kuru incirden yapılan bir sirke türüdür. Genelde elma ve üzüm sirkesi bilinip kullanılmakla beraber aslında limondan portakala, nardan ayvaya bütün kuru ve yaş meyvelerden fermantasyon sonucu sirke elde edilebilir. Marketlerde satılan sirkeler, yüksek ısılarda pastörize edilmiş sirkelerdir. Bu kadar yüksek ısıya maruz kalmalarından ötürü de neredeyse tüm faydalı özellikleri kaybolmaktadır. Organik olarak satılan sirkeler ise normalden 3 kat daha pahalıya satılmakta olduğundan maalesef kısıtlı olarak kullanılabilmektedir. İncir sirkesi evde kolaylıkla yapılabilecek bir sirkedir. Geleneksel olarak kullanılan elma ve üzüm sirkelerinden çok daha farklı bir kokusu ve tadı vardır. Meyvenin gerçek kokusu ve tadı sirkeleşme esnasında kaybolmaz. Ne çok ekşi ne de çok tatlı olduğundan rahatlıkla salata sosu olarak kullanılabilir.

İncir sirkesi evde nasıl yapılır?

İncir Sirkesi Malzemeleri
İncir Sirkesi Nasıl Yapılır?

İlk önce incirler bol suda yıkanır ve ufak ufak doğranır. Yayvan ve derin bir kâsenin içine konarak üzerlerini örtecek kadar su eklenir. Evde sirke yaparken ve saklarken muhakkak cam kaplar kullanılmalıdır. Su eklenen kâsenin üstü temiz bir tülbentle örtülür. Ertesi gün iyice yumuşamış olan incirlerin üzerine, iyice mayalanmaları için bir bardak doğal pekmez ilave edilir ve üzeri yine örtülür. Tülbentin üzerine bir de tencere kapağı kapatılarak karanlık bir yerde bekletilir. Her gün bir kere kapağı açılıp karıştırılır ve hava alması sağlanır. Bu şekilde 2 hafta bekleyen incirler mayalanmaya başlarlar. 3. Haftanın sonunda iyice eriyen incirlere bir bardak organik sirke eklenir ve yine üzeri örtülür. Yaklaşık 5. Haftada sirke hazır olur. Hazır olan sirke önce tel süzgeçten sonra da tülbentten iyice süzdürülür. Sirke ağzı iyice kapanan şişelere dökülür. Artık incir sirkesi kullanıma hazırdır. Sirkenin pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları;

" } ] }