{ "title": "Erik Sirkesi", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/erik-sirkesi-2051.jpg", "date": "20.01.2024 01:17:01", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Erik sirkesi, erik pekmezi ile aynı seviyelerden geçerek meydana gelen bir sirke çeşididir. Erik sirkesi tüketimi çok yaygın olmayan fakat kullanım alanları için mutlaka mutfaktan eksik etmeyeceğiz bir çeşit erik suyundan elde edilen bir sirkedir. İsterseniz hemen yapımına geçelim.

Erik sirkesi nasıl yapılır?

İlk olarak yapmak istediğiniz kadar eriği iyice yıkayın ve bol güneş alan bir yere sererek iki gün boyunca bekletin. Erikler güneşte bekledikten sonra iyice kendini bırakacaktır. Çekirdeklerini teker teker ayırın ve eriğin kendisini cam bir kavanozun içine yerleştirin. Ardından kavanozun ağzını bir temiz tülbent ile kapatarak bekleyiniz. 1 ile 3 gün arası bekledikten sonra bir çuval veya bu tarz bir şeyin içine koyun ve iyice suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz bu erik suyu ile sirkenizi yapabilirsiniz. Eriklerin suyu çıktıktan sonra çıkan suyu cam bir kavanoza koyun ve ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kavanoza hava kilidini takmayı unutmamaktır. Yani burada istenilen şey dışarıdan hava kesinlikle içeri girmemesi fakat içerideki havanın dışarı çıkmasıdır. Bu şekilde tam 21 gün boyunca bekletin. Oda sıcaklığı 25 derecenin altına düşmemesi gerekir. Bu şekilde sirkeyi 21 gün boyunca muhafaza ettikten sonra sirkeyi açın ve yayvan bir kabın içine alın. Üzerine sirke sinekleri ve böcekler girmemesi için yine bir tülbent kullanarak ağzını kapatın. Kuru ve güneş almayan bir yere koyup ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En fazla bir hafta içinde erik sirkesi hazır hale gelecektir. Buzdolabında köyü renkli bir kavanozun içine alın ve sıkıca ağzını kapatın. Erik sirkesi hazır.

Erik sirkesi faydaları nelerdir?
" } ] }