{ "title": "Elma Sirkesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/elma-sirkesi-nasil-yapilir.gif", "date": "21.01.2024 11:22:51", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır, Elma gülgiller familyasından çok sağlıklı ve çok sevilen bir meyve türüdür. Gülgiller familyasının Malus cinsini oluşturan bu ağaçların ılıman yörelerde kendiliğinden yetişen 25 kadar türü ve insan eliyle geliştirilen binlerce çeşidi vardır. Bu türlerin çoğunun atası, Kafkas Dağları'nın eteklerinde ve Türkistan'da bugün bile büyük koruklar oluşturan yabani bodur elmadır. Türkiye'nin kuzeyinde de tek tük yabani elma ağaçlarına rastlanır. Türler arası çaprazlamayla üretilen ve ekşi ya da tatlı, sarı, yeşil ya da kırmızı meyve veren çeşitlerin çoğu Avrupa ve Amerika kökenlidir. Ülkemizde en çok Amasya elması, ferik elması gibi yerli çeşitler ile golden ve starking gibi ilk kez ABD'de üretilmiş çeşitler sevilerek yenmektedir. Dünya üretiminde elma ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye'nin en çok elma yetiştiren illeri Amasya, Antalya, Isparta, Niğde, Gümüşhane, Kastamonu, Konya'dır.

Elma, kendine özgü hoş kokusu ve tadıyla hem lezzetli hem de çok sağlıklı, faydaları da bir o kadar çok olan bir meyvedir. Bitkisel proteinler, çeşitli mineral tuzları, şeker ile A ve C vitaminleri içerir. Daha çok taze yenen meyvelerden ayrıca jöle, reçel, marmelat, hoşaf, komposto, elma suyu, şarap ve de Elma Sirkesi yapılmaktadır. Elma sirkesi eski tıpta ilaç olarak kullanılacak nitelikte bir gıdaydı. Bugün yapılan araştırmalara göre market raflarını süsleyen yapay sirkeler değil, doğal fermentasyon (Mayalama) yolu ile elde edilen doğal ev sirkeleridir. Sirkenin şifa verici özelliğinden yararlanabilmemiz için doğal ev yapımı elma sirkesi kullanmamız gerekmektedir.

Elma sirkesi yaparken dikkat edeceğimiz önemli birkaç şey var, sirke yaparken asla plastik kap kullanmıyoruz, cam kavanoz tercih etmeliyiz. Karıştırmak için metal kaşık kullanmıyoruz, tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Kavanozun ağzını kapağı ile kapatmayalım, bir tülbent parçası ile kapatalım. Bir de en önemlisi elmaları yıkamadan kullanmaktır. Fakat ille de yıkayacağım diyorsanız da en az 3 saat önce yıkayıp bekletmek gerekiyor. Çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar. Yıkayıp en az 3 saat beklersek elmaların kabuğundaki bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.

Evde Doğal Elma Sirkesi Yapımı İçin Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

2 Litre suyu kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Soğuyan suyun yarısını cam kavanoza dolduralım. İçine malzemeleri sıra ile koymaya başlayalım, nohudu, bulguru, şekeri ve elmaları önce kalın kalın kabuklarını soyalım, 4'e bölelim, çekirdekli kısmını çıkaralım, kabuklarla birlikte dilimleri kavanozun içine atalım. Kalan suyu da dökelim. Tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını bir tülbent parçası ile kapatalım, ağzına bir lastik takalım ki bez açılmasın. Kavanozumuzu ışık görmeyen karanlık oda ısısı ılık bir yere koyalım. Zamanla sirke olmaya başlayınca sirke kokusu çıkmaya başlayacaktır. Etrafa gelen meyve sinekleri olursa anlayın ki sirkemiz olmuş. Sirkenin mayalanma olma aşaması 40 gündür. Aslında ne kadar uzun beklerse sirke o kadar etkili olur. Arada bir kontrol edin kokusu keskinleştiği zaman sirke olmuş demektir. Bu bekleme aşaması sırasında kavanozun ağız kısmında deniz anası görünümünde bir tabaka oluşacaktır. Buna sirke anası denilir. Sirke anasını bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanılır, fakat çok uzun süre saklanamaz. 40 gün sonunda sirke başka bir cam kavanoza süzülür. İçine koyduğumuz malzemeler atılır. Sirkenin içine 2 kaşık bal eklenir. Sirkemiz kullanıma hazırdır. Bu şekilde aylarca saklanabilir.

Afiyet olsun.

" } ] }