Elma Sirkesi Nasıl Yapılır Oktay Usta, Sirkenin tarihçesi uzun yıllara dayanıyor. Sirke deyince aklımıza üzüm sirkesi gelse de elma, şeftali armut, limon meyvelerinden de sirke yapılır, pirinç yulaf ve arpa gibi tahılların, mayalı ve ekşimiş suyundan sirke yapılabiliyor.
Milattan 400 yıl kadar önce tıbbın babası sayılan Hipokrat'ın, hastaları için sirkeyi ilaç olarak önerdiği biliniyor. Daha sonradan, doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer rahatsızlıkları, deri hastalıklarında, incinme ve burkulma, ateş düşürme ve iç kanamalarda tedavi için yaygın bir şekilde kullanmışlardır. Bu yazımızda elma sirkesi nasıl yapılır Oktay usta tarifiyle sizlere sunacağım.
Elma Sirkesi Yapımında Kullanılacak Malzemeleri
3 kilo elma (Yeşil veya kırmızı elma fark etmez)
1 çay bardağı kadar elma sirkesi
1 çay bardağı kadar toz şeker
10 adet nohut
1 tatlı kaşığı miktarınca deniz tuzu
5 litrelik kavanoz
İçme suyu
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır Oktay UstaTarifi
Elmaları yıkayıp, kabuğu ve çekirdeğiyle birlikte dörde bölün, istenirse yediğiniz elma kabuğu ile kurulur.
Önce kavanoz dibine altına nohutları koyun, bundan sonra elmaları yerleştirin, üzerine sirkeyi dökün, şekeri, tuzu serpin, kavanozun ağzı üç parmak kadar boş kalacak biçimde su doldurun, üzerini çift katlı bir tülbentle örtün, mutfağın güneş almayan bir yerinde beklemeye bırakın,
Kavanozun üzerine kurduğunuz tarihi not edin, sonra süzdüğünüz tarihi not yazın. İlerde, süresi doldu mu diye problem olmasın.
Kavanozun üzeri, önce, on beş gün içerisinde üzeri köpük olup, kabaracak etrafa güzel koku yayılacak, bu arada sirkenizi ara sıra temiz bir kaşıkla karıştırın.
Bir buçuk ay içinde sirke olmaya başladı demektir. Sirkenin üstü denizanası gibi mantar olmaya başlayacak, bundan sonra karıştırmıyoruz kendi haline bırakıyoruz.
Sirke olması süreci iki ay, iki ay sonra tamamen mis gibi sirke kokacak, üzerinde denizanası görümünde kocaman mantar olacak
Bu İkinci aşamada mantarı üzerinden başka kavanoza alın, ince bir tülbentten iki üç defa, süzün, temiz kavanoza boşaltın buzdolabına soğutucu bölümüne kaldırın, mis gibi ev yapımı doğal sirkeniz kullanmaya hazırdır.
Sirke olmuştur, ancak keskin sirke tadının daha da artması için, iki ay daha beklemesi gerekir, bu süreyi buzdolabının soğutucu bölümünde tamamlıyoruz, bu sürede sirkenizi kullanılabilir.
Bir sene boyunca dolapta bozulmadan duruyor, sirke iyice süzülmez ise üstünde aylar geçince beyaz köpük meydana geliyor, bu sebeple sirkeyi dolaptan çıkarıp ve tekrar süzün.
Sirke kurmak için elinizde ev yapımı sirke yok, normal sirke ile kurulabilir, sirke oluşmaya başladığında, kokuyu, aromayı alıyor.