{ "title": "Elma Sirkesi Kaç Günde Olur", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/elma-sirkesi-kac-gunde-olur-5350.jpg", "date": "19.01.2024 04:32:21", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Elma Sirkesi Kaç Günde Olur, sirke yapımı doğal bir süreçtir. Dolayısı ile bu süreci desteklemek için kullandığınız malzemelerin de tamamen doğal olmasında fayda vardır. Elma sirkesi yapacağınız zaman kullandığınız elmaların kupkuru olması gerekir. Fermentasyon sürecinin başlaması için elmaların üzerindeki doğal flora bu şekilde açığa çıkar. Kuru haldeki elmaları küp-küp doğrayarak kavanoza koyun. Kavanozun en yarısı doğranmış elma olmalı. Kavanozun geriye kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın. Fermentasyonun olabilmesi için kesinlikle içe suyu olmalıdır. Musluk suyu fermentasyonu engeller. Kavanozun ağzından aşağı yukarı 3-4 parmak boşluk olmalı. Sirke fermente olmaya başladığında gaz çıkışı nedeni ile taşma olabilir ve mutlaka fermentasyon süresince doğal ev yapımı bir sirke ya da sirke anası kullanılmalıdır. Hazırladığınız sirkenin ağzını temiz bir bez ya da tülbentle kapattıktan sonra ağzını lastikle bağlayın.

Elma sirkesi kaç günde olur?

Sirkeyi yaptıktan sonra mutlaka üzerine yaptığınız tarihi belli eden eden bir etiket yapıştırmalısınız. Kavanozu mutfağınızın ışık almayan bir kısmına koyun. Bundan sonra yapmanız gereken şey fermentasyon sürecini hızlandırmak için her gün mutlaka tahta bir kaşık yardımı ile karıştırmak olacaktır. Elmalar suyun dibine çökünce karıştırma işlemini bırakabilirsiniz. Elmaların suyun dibine çökme süreci yaklaşık 3 hafta kadar sürecektir. Bundan sonrasındaki aşamada sirkenizin yüzeyinde incecik tüle benzer bir şekli olan sirke anası oluşmaya başlayacaktır. Bu tül gibi görünen şeye sakın dokunmayın. Sirke anası olgunlaşma sürecini tamamladığında tıpkı elmalar gibi dibe çökecektir. Sirke anası dibe çöktükten sonra, sirke anasını tahta bir kaşık yardımı ile alabilirsiniz. Sirkenizi ise bir tülbent yardımı ile süzerek cam bir şişeye aktarma zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada sirkenizin tadına bakabilirsiniz ama sirkedeki fermentasyon süreci hala bitmemiştir. Devam etmektedir. Eğer sirke istediğiniz kadar keskin bir tada sahip değilse sirke anasını tekrar içine bırakabilirsiniz. Bu aşamada fermentasyonun devam edebilmesi için sirke anasını sirkenin içine koyduysanız ağzını kapakla değil tekrar tülbentle kapatın ve loş ışık almayan bir yere bırakın. Bu durumda yine 3 haftalık bir bekleme sürecine giriyor olacaksınız. Sirke keskinleşip istediğiniz tadı aldığı zaman tekrar süzün, içindeki sirke anasını yaptığınız sirkeden biraz ilave ederek serin bir yerde daha sonraki sirke kullanımlarında maya olarak kullanabilirsiniz. 2. Süzme işlemini yaptığınız tarihi tekrar üzerine not ederek ağzı kapaklı bir cam şişede sirkenizi kullanıma hazır olarak serin bir yerde bekletebilirsiniz. Sirkenin kullanmadan önceki dinlenme süreci ne kadar uzun olursa o kadar kıymetli ve lezzetli bir sirkeniz olur.

" } ] }