{ "title": "Beyaz Sirke Nedir", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/beyaz-sirke-nedir.gif", "date": "20.01.2024 08:35:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beyaz sirke nedir? Beyaz sirkenin diğer adı sirke ruhudur. Sirke saf ve saydam olduğu için beyaz sirke adını almıştır. Endüstriyel olarak en kolay üretilen sirke çeşitlerindedir, bu nedenle de fiyatı diğer sirkelere nazaran daha uygundur. Beyaz sirke şeker pancarı veya mısır şekeri kullanılarak üretilir. Şeker fermante işlemine tabi tutulur. Dolayısı ile alkol oranı bakımından yoğun bir yapı sağlanır.

Beyaz Sirkenin Kullanım Alanları

Fayans Kalkeri: Beyaz sirke fayans, lavabo ve muslukların beyazlatılması için kullanılabilir. Kullanmadan önce beyaz sirke kaynatılır ve yavaşça kullanılacak alana dökülür. Yaklaşık 2 saat kadar bekletildikten sonra bölge silinerek durulanır.

Fayans Dezleri: Fayans aralarında oluşan kararmalar için beyaz sirke kaynatılır. Kaynadıktan sonra fayans dezlerine dökülerek 2 saat bekletilir. Ardından fırçalanarak durulanır. Fırçalama ufak lavabo fırçası ya da diş fırçası kullanılabilir.

Duş Başlığı: Uygun bir kaba yarı yarıya beyaz sirke su ile karıştırılır. Duş başlığı sirkeli suyun içine atılarak 5-6 saat kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra sünger yardımı ile duş başlığı durulanır.

Tencere Temizliği: Büyükçe bir kabın içine yarı yarıya su ve beyaz sirke eklenerek, temizlenecek tencere suyun içine oturtulur. Suda 2 saat bekletildikten sonra sünger ile durulanır.

Dibi Tutmuş Tencere Temizliği: Sirke ve eşit miktar su kaynatılır. Kaynayan suda tencere 10 dakika bekletildikten sonra bol su ile yıkanır.

Gümüş Parlatmak İçin: Parlatılacak olan gümüşler su ile karıştırılmış beyaz sirkede 5 dakika bekletilerek durulanır. Ardından havlu ile kurulanır.

Bardak ve Sürahi Temizliği: Bardak ve sürahilerde oluşan beyaz lekeleri temizlemek için aynı ölçülerde su ve beyaz sirke karıştırılır. Temizlenecek nesne karışıma batırılarak yarım gün kadar bekletilir. Ardından durulanır.

Ütü Temizliği: Kireçlenmiş ütünün rezervuarına yarı su yarı beyaz sirke koyulur. Ütü fişe takılarak son ısıya ayarlanır. 5 dakika kadar buhar çıkartılır. Daha sonra ütü doldurularak yarım saat beklenir. Aynı işlem ütü tamamen temizleninceye kadar tekrarlanır.

Bulaşık Makinası Temizliği: Bulaşık makinasında oluşan tartı temizlemek için makine deterjan yerine beyaz sirke ile boş olarak çalıştırılır.

Çamaşır Makinası Temizliği: Çamaşır makinasının deterjan bölmesine 1 litre beyaz sirke eklenerek makine boş olarak çalıştırılır. Ardından makinayı durulamak için tekrar deterjansız boş çalıştırılır.

Cam Temizliği: Sprey uçlu bir şişeye bir miktar alkol, bir miktar beyaz sirke ve su eklenir. Şişe sallanarak karıştırılır. Camlara püskürtülerek temiz bir bez ile silinir. Bu işlem sayesinde camlarda mükemmel bir temizlik sağlanarak iz kalması önlenecektir.

Halı ve Kilim Temizliği: 3/4 oranında sirke ile su karıştırılır. Halı ve kimde oluşan lekelerin üzerine hazırlanan karışım serpilir. Ardından nemli bir bez ile silinir.

Yumuşatıcı Olarak: Çamaşır makinasında beyaz sirke yumuşatıcı olarak kullanılabilir. Makine için yumuşatıcı ne kadar kullanılıyorsa aynı ölçülerde beyaz sirke kullanılır.

Beyaz Sirkenin Sağlık İçin Kullanım Alanları

Beyaz Diş Mineleri: Ayda bir defa dişler beyaz sirke ile çalkalandığında diş minelerinde mükemmel parlaklık sağlanacaktır.

Sağlıklı Saçlar İçin: Uygun bir kap aynı ölçülerde beyaz sirke ve su ile doldurulur. Saçlar her zamanki gibi yıkandıktan sonra durulama suyu olarak hazırlanan karışım kullanılır. Hazırlanan suyun daha etkili bir sonuç vermesi için soğuk olması gerekir. İşlem ayda en fazla iki defa tekrarlanabilir.

Yanıklara Karşı: Ciltte oluşan yanığın üzerine beyaz sirkeye batırılmış temiz bir bez ile tampon yapılabilir. Ayrıca bez yanığın olduğu bölgeye koyularak üzeri bantlanıp bekletilebilir.
" } ] }