{ "title": "Balzamik Sirke", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/balzamik-sirke-5690.jpg", "date": "22.01.2024 01:06:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Balzamik sirke, İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İtalya'da Modena şehrinde yetişen beyaz Trebbiano üzümlerinden yapılan balzamik sirke, son dönemlerde beyaz Occhio di Gatto ile Spergola ve kırmızı Lambrusco ile Berzemino üzümlerinden de üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde tüm dünyaya yayılan balzamik sirke lezzet bakımından diğer sirke türlerine göre daha keskindir. Kullanımı 11. Yüzyıla kadar inen bu sirke, o dönemlerde vebadan korunma amacıyla sulandırılarak içilirmiş. Üretimi belirli ailelerce belirli miktarlarda yapılarak, günümüze kadar ulaşmıştır. İtalyan mutfağında lezzetinin keşfedilmesiyle, tüm dünyada aranan bir sirke haline gelmiştir. Kaliteli balzamik sirke özel denetleme mekanizmaları tarafından denetlenmekte ve kalitesi belgelenmiş olanlar Aceto Balsmico Tradizionale ifadesiyle satışa sunulmaktadır.

Balzamik sirke nasıl üretilir?

Balzamik sirkenin kaliteli olanının üretimi aynı şarap yapımındaki gibi yıllarca sürer. Toplanan üzümler ezilerek, şırası çıkarılır. Bunlar tahta fıçılarda güneş alacak şekilde yeterli şeker seviyesine gelinceye kadar bekletilerek koyulaştırılır. Daha sonra mayalandırılmadan şıra üzeri açık büyük kazanlarda yaklaşık 30 saat kadar kaynatılır. Kısık ateşte iyice koyulaşana kadar içerisindeki şeker hafif karamelize olana kadar tutulur. Mayalanmış olan bu şıra İtalyanlar tarafından mosto cotto olarak adlandırılır. Şıranın soğumasından sonra içine özel sirke mayası ilave edilir. Daha sonra fermente olmasını sağlamak içinde Batteria denilen özel meşe fıçılara konur. Bu fıçıların boyları giderek küçülür. Ayrıca üretildiği ağacın etkisiyle balzamik sirkeye tadını veren, rengini etkileyen lezzet karakterleri bu fıçılar sayesinde olur. Beş yıl süren fermantasyon sonrasında, sirke 10-15 yıl dinlenmeye bırakılır. Yıllar geçtikçe balzamik sirke daha lezzetli hale gelir. Böyle 25-100 yıl dinlendirilen balzamik sirke bulunmaktadır. Bunların lezzeti zamanla daha aromatik, şurupsu kıvamda, tatlımsı bir anlamda karmaşık bir hale gelir. İlk aşamada 3 ton üzümle başlanan balzamik sirke üretiminden, ortalama 100 litre balzamik sirke elde edilebilir.

Balzamik sirke kullanımı nasıl olur?

Balzamik sirkenin tadı hafif tatlımsı, damağı tırmalayan bir özelliktedir. Tüketiminin yemek ve salatada servisten hemen önce olması önerilir. Çünkü pişirme sırasında balzamik sirke aromatik özelliklerini kaybedebilir. Kullanılacak olan balzamik sirkenin genç ya da olgunlaşmış olması, tadındaki ekşi tatlı dengesi kullanılacağı yemeği oldukça etkiler. Bu yüzden yemeğe uygun olan markaların balzamik sirkesi tercih edilmelidir. Karanlık yerde saklanmış olanlar tercih edilmelidir. Balzamik sirkede kaliteli olanların fiyatları da daha yüksek olur.

Yemekle balzamik sirke kullanımı: Özellikle et ve tavuk yemekleriyle balzamik sirke uyum sağlar. Daha lezzetli yemekler yapmanıza yardımcı olur. Sebze yemeklerinde, kısır ve bulgur pilavı gibi tariflerde de kullanılabilir.

Salatada balzamik sirke kullanımı: Diyet salatada, yeşil salatada, ton balıklı salatada limonla birlikte kullanılabilir. Yanında nar ekşi de servis edilebilir.

Sos olarak balzamik sirke kullanımı: Penne makarna için balzamik sirke ile hazırlanan domates sosu kullanılabilir. Mantar sosu olarak da kullanılabilir. Sabah kahvaltısında zeytinyağı ile karıştırılabilir. Hardalla da iyi uyum sağlar. Kahvaltıda salam ve parmesan peyniri yanında balzamik sirke tüketimi önerilir.

Balzamik sirke insan sağlığına oldukça faydalıdır. Vücutta yağ yakma özelliği nedeniyle, diyette kullanılabilir. Tansiyon ve kolesterolü dengeler. Bunun yanında iştah açıcı olarak da etkili olur. Ancak balzamik sirke kullanırken pişirmemeye dikkat etmelisiniz. Fırında yemeklerin üzerine döküldüğünde, ısıyla buharlaşıp yemeğe lezzet verir. Ancak balzamik sirke fazla tüketilmemelidir. Bu mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
" } ] }