{ "title": "Balzamik Sirke", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/balzamik-sirke-5690.jpg", "date": "22.01.2024 01:06:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Balzamik sirke, İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İtalya'da Modena şehrinde yetişen beyaz Trebbiano üzümlerinden yapılan balzamik sirke, son dönemlerde beyaz Occhio di Gatto ile Spergola ve kırmızı Lambrusco ile Berzemino üzümlerinden de üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde tüm dünyaya yayılan balzamik sirke lezzet bakımından diğer sirke türlerine göre daha keskindir. Kullanımı 11. Yüzyıla kadar inen bu sirke, o dönemlerde vebadan korunma amacıyla sulandırılarak içilirmiş. Üretimi belirli ailelerce belirli miktarlarda yapılarak, günümüze kadar ulaşmıştır. İtalyan mutfağında lezzetinin keşfedilmesiyle, tüm dünyada aranan bir sirke haline gelmiştir. Kaliteli balzamik sirke özel denetleme mekanizmaları tarafından denetlenmekte ve kalitesi belgelenmiş olanlar Aceto Balsmico Tradizionale ifadesiyle satışa sunulmaktadır.