{ "title": "Balzamik Sirke Nedir", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/balzamik-sirke-nedir.gif", "date": "21.01.2024 10:52:34", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Balzamik Sirke Nedir, merak edenler için önce balzamik sirkeyi tanıtalım sonrasında tarifini ve son olarak da faydalarını anlatalım. Balzamik sirke bir çeşit üzümden yapılmaktadır. İtalya'nın modena bölgesinde yetiştirilen beyaz trebbiano üzümünden yapılan balzamik sirke diğer sirke çeşitlerine nazaran daha keskindir. Bu sirkenin dünyaya çıkış noktası olan İtalya büyük bir başarı ile kendi bulmuş olduğu sirkeyi kısa zamanda dünya çapında popüler hale getirmiştir. Salatalar başta olmak üzere birçok gıdada kullanılan bu sirkenin raf ömrü de diğerleri ile aynıdır. Tıpkı elma üzüm sirkeleri gibi yapılışından sonraki aşamada karanlık ve cam şişelerde bekletilmesi gerekmektedir.

Balzamik Sirke Nasıl Yapılır?

Kaliteli bir balzamik sirke elde etmek isteniyorsa, üzümlerin iyi olgunlaşması gerekmektedir. Veya henüz olgunlaşmamış ise tahta kasalara doldurulup güneşte bekletilmesi şarttır. Böylece üzümler olgunlaşır ve tatları da daha keskin olur. Balzamik sirkenin yapılış aşamasında sıra şıra haline getirmektedir. Üzümler preslenir ve posadan ayrılır. Sıvı hal alan şıra ağcı açık derin kazanlarda 24 saat veya 30 saat boyunca çok kısık ateşte kaynatılır. Şıranın içerisinde bulunan su kaynama esnasında yok olur ve geriye koyu bir karışım kalır. Sirkenin aylar hatta yıllar alacak olan bekleme aşaması ise meşeden elde edilen fıçılar da olmaktadır. Fıçıların meşe ağacından olma nedeni ise meşe ağacından sirkeye geçecek olan özel aromadır. Fıçılara alınan balzamik sirkesinin içerisine sirke mayası eklenir ve fermantasyon aşamasına geçilir. Özel mayası ilave edilen sirke 5-10 ve 20 yıl kadar olma aşamasından geçirilir. Bu sirke de diğerleri gibi bekleme süresine göre değeri artar. Şarap misali ne kadar yıl geçti ise üzerinden sirkenin değeri o denli fazladır.

Balzamik Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Balzamik sirkesini dileyen her türlü salatada dileyen ise balla karıştırarak tüketebilirler. Veya hiçbir katkı koymadan direkt içebilirler. Sabah kahvaltısında bir yemek kaşığı balzamik sirkenin içerisine az zeytinyağı az kekik ve isteğe bağlı olarak baharat ilavesi yapılıp tüketilebilir.

Yukarıda sözü geçen hastalıklara sahip olanlara öneri doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
" } ] }