{ "title": "Bal Sirke", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/bal-sirke-9928.jpg", "date": "20.01.2024 18:20:04", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Bal sirke, doğal süzme bal ile yapılan bal sirkesi, şifalı özelliğiyle öne çıkan bir sirke türüdür. Normal olarak halk arasında fazla bilinmemekle beraber, sirkenin arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi olarak tanınan türü, yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Polenli bal sirkesi gıda olarak tüketilmeye uygun olmayan ve arıcılık malzemesi olarak satılmaktadır. Gıda şeklinde tüketilen bal sirkesi ise kestane balına benzer bal çeşitlerinden doğal yöntemlerle üretilmektedir. Bal sirkesi berrak ve hafif tadıyla bilinir.

Bal sirke nasıl yapılır?
Bal sirke nasıl yapılır?

Kaynamış olan suyu balın üzerine dökülür. Mayalanmasını hızlandırmak için karışıma bir bardak taze sıkılmış meyve suyu eklenir, sonuç olarak daha iyi olacaktır. Bir çorba kaşığı ılık suyun içine bir miktar maya karıştırılır. Mayayı ballı suyun üzerine koyulacak bir dilim ekmek içi üzerine yayılır. Kabın üzerine bir tülbentle örtülüp, 15 gün kadar dinlendirilir. Akabinde üzerine ekmek dilimi alıp, köpüğü temizledikten sonra süzülür. Elde edilen sıvıyı üzerine tülbentle örtülü olacak şekilde açık havada sirke haline kadar yaklaşık olarak bir ay boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır.

Bal sirkesi faydaları nelerdir?

" } ] }