{ "title": "Armut Sirkesi", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/armut-sirkesi-3178.jpg", "date": "21.01.2024 10:26:38", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Armut sirkesi, diğer meyve sirkeleri gibi yapımı hem kolay hem de faydalı ürünlerden biridir. Sirkeler hayatımızda her ne kadar salata sosları olarak yer alsalar bile tek başına kullanımlarında bile yüksek oranlarda fayda sağlamaktadırlar. Günümüzde artık doğal olan şeylerden bile şüphe duyar hale gelmişken sirke yapacağımız meyveler de insanı düşündürmektedir. Armut sirkesini evde rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. Mümkünse doğal ortamdan toplanmış meyveler kullanırsanız hem ilaçsız hem de mumsuz olacaklardır. Mesela kendi köyünüzde ya da bir yakınınızın köyünde armut ağacı varsa armut sirkesi için ideal bir kaynak olacaktır.

Armut Sirkesi Malzemeleri
Armut Sirkesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle meyvelerimizi güzelce yıkıyoruz ve kuruluyoruz. Daha sonra çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara ayırıyoruz. Malzemenin yarısını kavanozun içerisine dolduruyoruz. Daha sonra kavanozun omuz hizasına kadar su ilave ediyoruz. En son olarak litreye yarım yemek kaşığı bal katıyoruz. Kavanozun ağzını iple bağlıyoruz ve 20-30 derece arasında oynayan bir sıcaklıktaki ortamda 1.5-2 ay beklemeye alıyoruz. Süre tamamlandığı zaman armut sirkesini süzdürüp posaları atıyoruz. Tekrar kavanoza koyduğumuz sirkenin üzerini kapatıyoruz. Yaptığınız bu sirkenin üzerinde sirke anası oluşmuş olacaktır. Ana oluştuğunda tekrar süzdürüyoruz ve kapatıyoruz. Sirke anasını buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha sonra kuracağınız sirkeler de faydalı olacaktır. Ancak çok bekletmeyin fazla dayanmaz. Sirkenin tadına baktığınızda şeker tadı yoksa her şey yolunda demektir. Eğer keskinlik oluşmamışsa sirke anası ilave edip tekrar ağzını kapatın ve keskinleşinceye kadar bekletin. Keskinlik oluştuğu zaman bir çay kaşığı kaya tuzu atın. Ev yapımı armut sirkesinin içerisinde tortu oluşacaktır. Ama zamanla dibe çöker. Hazır sirkeler gibi berrak olmamaktadır. Armut sirkesi zihin yorgunluğunda, sinilerin sakinleşmesinde, hazımsızlık sorununda, tansiyonun dengelenmesinde ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olabilmektedir. Kendinize iyi bakın. Sağlıkla kalın.
" } ] }