{ "title": "Alıç Sirkesi", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/alic-sirkesi.gif", "date": "19.01.2024 07:57:05", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Alıç Sirkesi, Alıç gülgiller familyasından bir grup dikenli çalı ve ağacın ortak adıdır. Anayurdu kuzey yarım kürenin ılıman bölgeleri olan bu bitkiler genellikle ormanlık ve taşlık yerlerde yetişir. Türkiye'de yabani olarak yetişen 20 kadar alıç türü vardır. Bunlardan en yaygını hemen her bölgede yetişen ve meyveleri ipe dizilerek satılan bu türe Anadolu'da Geyik Dikeni'de denir. Öbür alıç türlerinin de yemişen, ekşimuşmula, edran gibi ilginç adları vardır.

Alıç ağacının gövde kabuğunda o kadar çok çatlak ve yarık vardır ki, ağaç olduğundan daha yaşlı görünür. Bitkilerin dalları oldukça esnek, körpe yaprakları ise koyu zümrüt yeşilidir. Yabani alıclardan çoğunun çiçekleri kar gibi bembeyaz kümeler oluşturur. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen türlerin çiçekleri ise genellikle pembe ya da parlak kırmızıdır. Alıcın küçük ve yuvarlak meyveleri bitkinin türüne göre 5 mm ile 2 cm çapında, kırmızı, turuncu veya sarı renktedir. Tadı genellikle hafif ekşimsi olan bu meyveler tıpkı elma gibi bir ' yalancı meyve'dir. Yani çiçek sapı şişkinleşmiş ve gerçek meyve olan yumurtalığı dıştan kuşatmıştır. Kışın dondurucu soğuklar başladığında alıcın meyvesi kuşların en önemli yiyeceği olur. Bu yüzden Anadolu'da bazı alıç türlerine Kuş Yemişi de denir. Alıç meyvesi ve de alıç sirkesi tansiyon düşürücü, damar sertliği önleyici ve sinirleri yatıştırıcı özellikler taşıyan çiçekleri de birçok ilacın ham maddesidir.

Alıç, yabani olarak yetişen, elmaya benzeyen küçücük, sarı, yuvarlak son derece şifalı bir meyvedir. Aluç ismi ile de anılmaktadır. Her derde deva olan ve saf alıç sirkesinin yapımı çok kolaydır. Alıç sirkesinin faydaları da sayılamayacak kadar çoktur.

Alıç sirkesi yapmak için gerekli malzemeler
Alıç sirkesi nasıl yapılır?
" } ] }