{ "title": "Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sirke.gen.tr/images/alic-sirkesi-nasil-yapilir.gif", "date": "19.01.2024 13:47:56", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Alıç Sirkesi Nasıl Yapılır?

Alıç, yabani olarak dağların eteklerinde yetişen, çalılık görünümlü bir bitkinin meyvesidir. Alıç bitkisi ve ondan elde edilen sirke adeta bir şifa deposudur.

Alıç sirkesi yapmak için gerekli malzemeler
Alıç sirkesi nasıl yapılır?

Alıç sirkesini yapmaya kullanacağınız bütün malzemeleri yıkayarak başlıyoruz. Daha sonra, alıçların yarısını dört parçaya ayırıp, çekirdekleri ile kavanozun dibine dolduruyoruz. Ardından, Trabzon hurmalarını, elma dilimleri gibi, dilimleyerek kavanoza atıyoruz. Daha sonra, üzüm tanelerini ve nohutları da ekliyoruz.

Alıçların geri kalanlarını da parçalayarak kavanoza ekledikten sonra tuzunu atıp üzerini çeşme suyu ile dolduruyoruz. Kavanozun ağzını bir tülbent parçası ile kapatıp, ağzını lastikle tutturduktan sonra, mutfağınızın güneş görmeyen soğuk bir köşesine kaldırıyoruz. Birkaç gün sonra, sirke mayalanmaya başladıkça, kavanozun dışına taşmalar meydana gelecektir. Her sabah ve her akşam, tahta kaşık yardımı ile karıştırırsanız, taşmaları en aza indirebilirsiniz. Alıç sirkeniz yaklaşık bir haftalık olunca mutfağınızın ılık bir yerine alırsanız, mayalanması daha hızlı olacaktır.

Bu şekilde bir ay kadar mayalandıktan sonra, başka bir kavanoza posalarını da ayırmak sureti ile süzüyoruz. Bu kavanozda da bir ay bekletip, başka bir kavanoza tortuları dibinde kalacak şekilde süzüyoruz. Sirkeniz kullanılır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }