Elma Sirkesi Kaç Günde Olur, sirke yapımı doğal bir süreçtir. Dolayısı ile bu süreci desteklemek için kullandığınız malzemelerin de tamamen doğal olmasında fayda vardır. Elma sirkesi yapacağınız zaman kullandığınız elmaların kupkuru olması gerekir. Fermentasyon sürecinin başlaması için elmaların üzerindeki doğal flora bu şekilde açığa çıkar.
Kuru haldeki elmaları küp-küp doğrayarak kavanoza koyun. Kavanozun en yarısı doğranmış elma olmalı. Kavanozun geriye kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın. Fermentasyonun olabilmesi için kesinlikle içe suyu olmalıdır. Musluk suyu fermentasyonu engeller. Kavanozun ağzından aşağı yukarı 3-4 parmak boşluk olmalı. Sirke fermente olmaya başladığında gaz çıkışı nedeni ile taşma olabilir ve mutlaka fermentasyon süresince doğal ev yapımı bir sirke ya da sirke anası kullanılmalıdır. Hazırladığınız sirkenin ağzını temiz bir bez ya da tülbentle kapattıktan sonra ağzını lastikle bağlayın.
Elma sirkesi kaç günde olur?
Sirkeyi yaptıktan sonra mutlaka üzerine yaptığınız tarihi belli eden eden bir etiket yapıştırmalısınız. Kavanozu mutfağınızın ışık almayan bir kısmına koyun. Bundan sonra yapmanız gereken şey fermentasyon sürecini hızlandırmak için her gün mutlaka tahta bir kaşık yardımı ile karıştırmak olacaktır. Elmalar suyun dibine çökünce karıştırma işlemini bırakabilirsiniz. Elmaların suyun dibine çökme süreci yaklaşık 3 hafta kadar sürecektir. Bundan sonrasındaki aşamada sirkenizin yüzeyinde incecik tüle benzer bir şekli olan sirke anası oluşmaya başlayacaktır.
Bu tül gibi görünen şeye sakın dokunmayın. Sirke anası olgunlaşma sürecini tamamladığında tıpkı elmalar gibi dibe çökecektir. Sirke anası dibe çöktükten sonra, sirke anasını tahta bir kaşık yardımı ile alabilirsiniz. Sirkenizi ise bir tülbent yardımı ile süzerek cam bir şişeye aktarma zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada sirkenizin tadına bakabilirsiniz ama sirkedeki fermentasyon süreci hala bitmemiştir. Devam etmektedir. Eğer sirke istediğiniz kadar keskin bir tada sahip değilse sirke anasını tekrar içine bırakabilirsiniz. Bu aşamada fermentasyonun devam edebilmesi için sirke anasını sirkenin içine koyduysanız ağzını kapakla değil tekrar tülbentle kapatın ve loş ışık almayan bir yere bırakın. Bu durumda yine 3 haftalık bir bekleme sürecine giriyor olacaksınız. Sirke keskinleşip istediğiniz tadı aldığı zaman tekrar süzün, içindeki sirke anasını yaptığınız sirkeden biraz ilave ederek serin bir yerde daha sonraki sirke kullanımlarında maya olarak kullanabilirsiniz. 2. Süzme işlemini yaptığınız tarihi tekrar üzerine not ederek ağzı kapaklı bir cam şişede sirkenizi kullanıma hazır olarak serin bir yerde bekletebilirsiniz. Sirkenin kullanmadan önceki dinlenme süreci ne kadar uzun olursa o kadar kıymetli ve lezzetli bir sirkeniz olur.
19.01.2024 04:32:21
Elma Sirkesi Kaç Günde Olur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Hazırladığımız aynı elma sirkesi limon karışımını yüzümüze birkaç gün kullanabilir miyiz? Beklemesinin bi sakıncası olur mu? sibel . 02.02.2018
Tuğyan : bu tür kürlerde dikkat edilmesi gereken önemli husus taze olmasıdır. bekleyen kürler cilt de tahrişe neden olur. o yüzden bu tür kürlerin kullanımlık olarak yapılması ve bir kerelik olması gerekmektedir. aksi takdirde cildinizde oluşan tahribatlada uğraşmak zorunda kalırsınız. evde hiçbir koruma kimyasaları kullanmadan yapılan cilt kürleri bekletmeye gelmez. bilginiz olsun. 03.10.2018 15:50:13
Sanal : Merhaba, sibel hanım sirke bilindik üzere zarar yerine çokça faydası vardır. Yüzünüzede uygulayın ama çok bekletmeyin limon daha keskin olduğu için gözeneklerinizi tahriş edebilir. 29.08.2018 18:46:17
Elma sirkesi yapacağınız zaman kullandığınız elmaların kupkuru olması gerekir. derken sirkeyi yapmak için elma kurusu kullanmak gerektiğini mi anlamalıyım? Selçuk . 25.10.2018 12:56:27
Zeliş : Hayır elmaları yıkayınca doğal kendi kendine kurumasını bekleyin, kabuğunda oluşan flora lazım sirke olurken. Mum gibi bi görüntü yani:) 01.11.2018 12:42:41
Eylülde kurdum sirkeyi, ekimde elmalar dibe çöktü ve sirke anası oluştu ama ana çökmedi hala. Sirke kokusu olustu. Tadina baktim cok keskin degil. Sulandırmadan içilebilecek kivamda. Ne yapmam gerekir? Elmalari suzeyim mi? Tesekkurler Semra . 23.03.2019 14:53:46
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024