Balzamik Sirke Nedir
Balzamik Sirke Nedir, merak edenler için önce balzamik sirkeyi tanıtalım sonrasında tarifini ve son olarak da faydalarını anlatalım. Balzamik sirke bir çeşit üzümden yapılmaktadır. İtalya'nın modena bölgesinde yetiştirilen beyaz trebbiano üzümünden yapılan balzamik sirke diğer sirke çeşitlerine nazaran daha keskindir. Bu sirkenin dünyaya çıkış noktası olan İtalya büyük bir başarı ile kendi bulmuş olduğu sirkeyi kısa zamanda dünya çapında popüler hale getirmiştir.
Salatalar başta olmak üzere birçok gıdada kullanılan bu sirkenin raf ömrü de diğerleri ile aynıdır. Tıpkı elma üzüm sirkeleri gibi yapılışından sonraki aşamada karanlık ve cam şişelerde bekletilmesi gerekmektedir.
Balzamik Sirke Nasıl Yapılır?
Kaliteli bir balzamik sirke elde etmek isteniyorsa, üzümlerin iyi olgunlaşması gerekmektedir. Veya henüz olgunlaşmamış ise tahta kasalara doldurulup güneşte bekletilmesi şarttır. Böylece üzümler olgunlaşır ve tatları da daha keskin olur. Balzamik sirkenin yapılış aşamasında sıra şıra haline getirmektedir. Üzümler preslenir ve posadan ayrılır. Sıvı hal alan şıra ağcı açık derin kazanlarda 24 saat veya 30 saat boyunca çok kısık ateşte kaynatılır. Şıranın içerisinde bulunan su kaynama esnasında yok olur ve geriye koyu bir karışım kalır. Sirkenin aylar hatta yıllar alacak olan bekleme aşaması ise meşeden elde edilen fıçılar da olmaktadır. Fıçıların meşe ağacından olma nedeni ise meşe ağacından sirkeye geçecek olan özel aromadır.
Fıçılara alınan balzamik sirkesinin içerisine sirke mayası eklenir ve fermantasyon aşamasına geçilir. Özel mayası ilave edilen sirke 5-10 ve 20 yıl kadar olma aşamasından geçirilir. Bu sirke de diğerleri gibi bekleme süresine göre değeri artar. Şarap misali ne kadar yıl geçti ise üzerinden sirkenin değeri o denli fazladır.
Balzamik Sirkenin Faydaları Nelerdir?- Vücuttaki hormonları düzenler ve oranların sağlıklı çalışmasını salar.
- Deri üzerinde bulunan lekeleri temizler ve lekelerin yeniden çıkmalarını engeller.
- Kalp başta olmak üzere damar sistemini temizler ve kanın akışını düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve dış etkenlerden oluşabilecek çeşitli hastalıkların önüne geçer.
- Mideye faydası çok fazladır. Midesinde asit üretimi fazlalığı olanlar, Gastrit sorunu yaşayanlar, Mide bulantısı, yanması yaşayanlar, hazım zorluğu çekenler ve sindirim sıkıntıları yaşayanlar balzamik sirkesini ve diğer sirkeleri kullanabilirler.
- Diyabet hastaları için doktor kontrolünde tüketilebilir ve iyi gelir. Yine diyabet hastalığını önlüyor.
- Vücutta oluşan yaralar veya birtakım rahatsızlıklar sonucu meydana gelen kanamaları önlüyor. Buzun kanaması sorunu olanlar bu sirkeyi yemek sureti ile kullanabilirler.
- Çocuklarda ve yetişkinlerde soğuk algınlıklarını önlemek için tüketilebilir. Bu durumlarda bir çay kaşığı balzamik sirke ile bir tatlı kaşığı balı harmanlayıp içebilirler. Veya en basit yöntem olan salatalara bolca koyulabilir.
- Cilt yanıkları önler. Sivilce sorunu yaşayanlar bu sirkeyi kullanabilirler.
- Kolesterol sorunu yaşayanlar bu sirkeyi iki ila üç ay boyunca tüketmeleri halinde bariz bir iyileşme göreceklerdir.
- İleri yaş hastalığı olan hafıza kaybına iyi geldiği bilinmektedir. Vücudu temizleme kan dolaşımını kolaylaştırma gibi etkileri olduğu için beyni dinlendirir.
- Eklem ağrıları, egzama, kramp, kemik sızlaması ve diğer kemik sıkıntıları için iyi geldiği söylenmektedir.
- Hanımlarda sıkça görülen Vajinal enfeksiyonları temizler ve yeniden oluşmasını engeller.
- Hayvanlarda oluşan bitlenmeleri temizler.
Balzamik sirkesini dileyen her türlü salatada dileyen ise balla karıştırarak tüketebilirler. Veya hiçbir katkı koymadan direkt içebilirler. Sabah kahvaltısında bir yemek kaşığı balzamik sirkenin içerisine az zeytinyağı az kekik ve isteğe bağlı olarak baharat ilavesi yapılıp tüketilebilir.
Yukarıda sözü geçen hastalıklara sahip olanlara öneri doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
21.01.2024 10:52:34
Balzamik Sirke Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|