Bal Sirke
Bal sirke, doğal süzme bal ile yapılan bal sirkesi, şifalı özelliğiyle öne çıkan bir sirke türüdür. Normal olarak halk arasında fazla bilinmemekle beraber, sirkenin arıcılık sektöründe polenli bal sirkesi olarak tanınan türü, yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Polenli bal sirkesi gıda olarak tüketilmeye uygun olmayan ve arıcılık malzemesi olarak satılmaktadır.
Gıda şeklinde tüketilen bal sirkesi ise kestane balına benzer bal çeşitlerinden doğal yöntemlerle üretilmektedir. Bal sirkesi berrak ve hafif tadıyla bilinir.
Bal sirke nasıl yapılır?- 1 şu bardağı taze şekilde sıkılmış meyve suyu
- 2 litre kaynar su
- 1 kilo hakiki bal
Bal sirke nasıl yapılır?
Kaynamış olan suyu balın üzerine dökülür. Mayalanmasını hızlandırmak için karışıma bir bardak taze sıkılmış meyve suyu eklenir, sonuç olarak daha iyi olacaktır. Bir çorba kaşığı ılık suyun içine bir miktar maya karıştırılır. Mayayı ballı suyun üzerine koyulacak bir dilim ekmek içi üzerine yayılır. Kabın üzerine bir tülbentle örtülüp, 15 gün kadar dinlendirilir. Akabinde üzerine ekmek dilimi alıp, köpüğü temizledikten sonra süzülür. Elde edilen sıvıyı üzerine tülbentle örtülü olacak şekilde açık havada sirke haline kadar yaklaşık olarak bir ay boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır.
Bal sirkesi faydaları nelerdir?- Kolesterolü düşürmektedir. İçerdiği doğal enzimler ve asitler kanın daha ince akmasını ve sağlıklı olmasınını sağlar.
- Başta böbrekler, damarlar, karaciğer olmak üzere vücudu detoks görevi görüp temizler, mukus ve yağ kalıntılarını parçalar.
- İçinde bulunan yoğun potasyum sayesinde hücrenin büyümesini desteklemektedir.
- İçinde bulunan yoğun potasyum sayesinde hücrenin büyümesini desteklemektedir.
- Boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte, soğuk algınlığında içilebilir veya buğusu yapılabilmektedir.
- Sindirim bozukluklarından, kramplarda, idrar yolları enfeksiyonlarında şikâyetleri hafifletir.
- Temizlik iş yerlerinde hem parlatıcı hem de dezenfektan olarak kullanılabilir.
- Bal sirkesi cildi gençleştirir.
- Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar.
- Zayıflamayı sağlar.
- Boğaz ağrısın giderir.
- Saman nezlesini giderir ve mevsimsel olarak alerjilere iyi gelir.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
- Damarları temizler ve kan dolaşımını düzenlemeyi sağlar.
- Beyin ve sinir sistemlerine faydalı gelir.
- Özellikle buharı ses kısıklığına faydalıdır. Bundan dolayı yapılması gereken azıcık sirkeyi suya koyduktan sonra elde edilen buharı soluyarak sinüsler içinde faydalı gelebileceği söylenir.
20.01.2024 18:20:04
Bal Sirke ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|