Ayva Sirkesi
Ayva Sirkesi, Ayva, gülgillerden olan sarı renkli tüketilen bir meyve çeşididir. Ayvadan yapılan ayva sirkesi, koruyucu bir özelliğe sahip olup, salata ve yemeklerimizde tatlandırıcı olarak kullanılan ekşi bir meyve suyudur. Eski zamanlardan beri yemeklerimizde koruyucu olarak ve de salamura yapım aşamasında kullanılan sirke, mucizevi bir bileşim olarak bilinmektedir.
Alışkın olduğumuz elma ve üzüm sirkesine alternatif olarak günümüzde artık salatalarımızda ayva sirkesi de kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde yeşilliklerden hazırlanmış güzel bir salataya farklı bir lezzet kattığı da aşikâr bir durumdur. Ayva sirkesi kullanıldığı zaman tariflerimiz de tatlı ve hafif bir ekşi tat bırakabilmektedir.
Ayva Sirkesi Besin Değeri; İçeriğinde bulunan bileşenlerden ötürü özel olarak kolesterol ve diyabet hastalarının kullanması için alternatif sirkeler arasında yer almaktadır. 100 gram bir porsiyonda demir mineralleri ve kalsiyum, gelişim çağında bulunan çocuklar açısından oldukça faydalıdır. Bununla birlikte ayva sirkesi potasyum ve A vitamini bakımından oldukça zengin bir sirkedir. Ayva sirkesi de mayalı olduğundan mide rahatsızlığı bulunan kişiler kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir.
Ayva Sirkesinin Faydaları Nelerdir?- Çocuklarda büyüme ve gelişme bakımından oldukça etkilidir.
- Varis tedavilerinde oldukça etkilidir.
- Hazımsızlığı gidererek, bağırsak ve midedeki zararlı mikroorganizmaları temizler.
- Ağız kokusu bakımından etkili olup, diş ve diş eti sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
- Cildimizi ve saçımızı daha güçlü bir hal alması bakımından faydalıdır.
- Vücudumuzu zinde tutarak, yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntılarımızı atlatmamızı sağlayabilmektedir.
- Üst solunum enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. Öksürük ve balgamı kesmekte faydalıdır.
Ayva Sirkesi Nasıl Yapılır?
Ayva sirkesi marketlerde rahat bir biçimde bulunacağı gibi evlerde de kolaylıkla üretilmektedir. Sirkenin mayalanması için kesinlikle başka bir sirkeden yardım alınması gerekmektedir. Diğer türdeki sirke üretimlerindeki gibi fermantasyon aşamasından geçilmektedir. Haşlanmış olan ayva parçaları sirke, tuz ve sudan yapılan salamura içerisine bırakılarak, karanlık bir ortamda bekletilmesi sonucu elde edilen ayva sirkesi, 1 ay içerisinde tüketilmeye hazır şekle gelmektedir. Yapımı çok basit olup, son zamanlarda oldukça tüketilmektedir.
20.01.2024 06:09:13
Ayva Sirkesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|