Öncelikle meyvelerimizi güzelce yıkıyoruz ve kuruluyoruz. Daha sonra çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara ayırıyoruz. Malzemenin yarısını kavanozun içerisine dolduruyoruz. Daha sonra kavanozun omuz hizasına kadar su ilave ediyoruz. En son olarak litreye yarım yemek kaşığı bal katıyoruz. Kavanozun ağzını iple bağlıyoruz ve 20-30 derece arasında oynayan bir sıcaklıktaki ortamda 1.5-2 ay beklemeye alıyoruz. Süre tamamlandığı zaman armut sirkesini süzdürüp posaları atıyoruz.
Tekrar kavanoza koyduğumuz sirkenin üzerini kapatıyoruz. Yaptığınız bu sirkenin üzerinde sirke anası oluşmuş olacaktır. Ana oluştuğunda tekrar süzdürüyoruz ve kapatıyoruz. Sirke anasını buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha sonra kuracağınız sirkeler de faydalı olacaktır. Ancak çok bekletmeyin fazla dayanmaz. Sirkenin tadına baktığınızda şeker tadı yoksa her şey yolunda demektir. Eğer keskinlik oluşmamışsa sirke anası ilave edip tekrar ağzını kapatın ve keskinleşinceye kadar bekletin. Keskinlik oluştuğu zaman bir çay kaşığı kaya tuzu atın. Ev yapımı armut sirkesinin içerisinde tortu oluşacaktır. Ama zamanla dibe çöker. Hazır sirkeler gibi berrak olmamaktadır.
Armut sirkesi zihin yorgunluğunda, sinilerin sakinleşmesinde, hazımsızlık sorununda, tansiyonun dengelenmesinde ve böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olabilmektedir. Kendinize iyi bakın. Sağlıkla kalın.