Ardıç sirkesi; ardıç adı verilen meyveden üretilen bir sirke çeşididir. Ülkemizde oldukça farklı meyvelerden sirke elde edilmektedir. Her bir sirke çeşidinin kullanım alanı ise birbirinden farklıdır. Eskiden sadece salata ya da turşularda kullanılan sirke alternatif tıbbın gelişmesi ve bu alana olan ihtiyaç ve güvenin de artmasıyla artık sirke pek çok kullanım alanıyla karşımıza çıkmaktadır.
Pek çok ardıç çeşidi bulunmaktadır. Ardıç içeriğinde sakaroz, glikoz ve asitler barındırmaktadır. Oldukça hoş bir kokusu olan ardıç siyah kozalak şeklinde bir görüntüye sahiptir ve meyveleri kış aylarında toplanarak
ardıç sirkesi yapımında kullanılmaktadır. Diğer sirke çeşitlerinde olduğu gibi ardıç sirkesinin de insan vücudu için çok faydası bulunmaktadır. Ancak
ardıç sirkesi insanlar tarafından elma ya da üzüm sirkesi gibi tam olarak keşfedilememiştir.
Geniş bir kabın içerinde tüm malzemeleri iyice karıştırın ve uygun bir cam kavanozun içerisine boşaltın. Kavanozu güneş ışığı alan bir ortama koyun ve yaklaşık olarak 15 gün bekletin. 15. Günün sonunda elma sirkeniz hazır.
Ardıç sirkesini kullanmadan önce süzün ve tekrar cam şişeye boşaltın.
Ardıç sirkesini uzun süre muhafaza edebilmeniz için şişenin ağzını iyice kapatın ve serin yerde tutmaya da özen gösterin. Diğer sirkelere göre fazla malzemeyle yapılan
ardıç sirkesinin tüketimi daha zordur ancak çok faydası bulunmaktadır.