Alıç Sirkesi, Alıç gülgiller familyasından bir grup dikenli çalı ve ağacın ortak adıdır. Anayurdu kuzey yarım kürenin ılıman bölgeleri olan bu bitkiler genellikle ormanlık ve taşlık yerlerde yetişir. Türkiye'de yabani olarak yetişen 20 kadar alıç türü vardır. Bunlardan en yaygını hemen her bölgede yetişen ve meyveleri ipe dizilerek satılan bu türe Anadolu'da Geyik Dikeni'de denir.
Öbür alıç türlerinin de yemişen, ekşimuşmula, edran gibi ilginç adları vardır.
Alıç ağacının gövde kabuğunda o kadar çok çatlak ve yarık vardır ki, ağaç olduğundan daha yaşlı görünür. Bitkilerin dalları oldukça esnek, körpe yaprakları ise koyu zümrüt yeşilidir. Yabani alıclardan çoğunun çiçekleri kar gibi bembeyaz kümeler oluşturur. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen türlerin çiçekleri ise genellikle pembe ya da parlak kırmızıdır. Alıcın küçük ve yuvarlak meyveleri bitkinin türüne göre 5 mm ile 2 cm çapında, kırmızı, turuncu veya sarı renktedir. Tadı genellikle hafif ekşimsi olan bu meyveler tıpkı elma gibi bir ' yalancı meyve'dir. Yani çiçek sapı şişkinleşmiş ve gerçek meyve olan yumurtalığı dıştan kuşatmıştır. Kışın dondurucu soğuklar başladığında alıcın meyvesi kuşların en önemli yiyeceği olur. Bu yüzden Anadolu'da bazı alıç türlerine Kuş Yemişi de denir. Alıç meyvesi ve de alıç sirkesi tansiyon düşürücü, damar sertliği önleyici ve sinirleri yatıştırıcı özellikler taşıyan çiçekleri de birçok ilacın ham maddesidir.
Alıç, yabani olarak yetişen, elmaya benzeyen küçücük, sarı, yuvarlak son derece şifalı bir meyvedir.
Aluç ismi ile de anılmaktadır. Her derde deva olan ve saf alıç sirkesinin yapımı çok kolaydır. Alıç sirkesinin faydaları da sayılamayacak kadar çoktur.
Alıç sirkesi yapmak için gerekli malzemeler
1 kg Alıç
1/2 su bardağı taze üzüm
1 adet Olgun Cennet Hurması (Trabzon hurması)
10 adet nohut
1/2 su bardağı ekşi reçel suyu
1 çay kaşığı tuz
4 litre su
1 adet 5 litrelik cam kavanoz
Alıç sirkesi nasıl yapılır?
Alıçları iyice yıkadıktan sonra ortadan ikiye veya dörde bölerek cam kavanoza doldurmaya başlayın.
Üzümü ve cennet hurmasını da güzelce yıkayarak cennet hurmasını arzuya göre dilediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz.
Kavanozu ortasına kadar alıçla doldurduktan sonra araya 10 adet nohudu, yarım su bardağı ekşi üzüm suyunu, cennet hurmasını, üzüm tanelerini de koyalım.
Geriye kalan alıçları da ilave edelim, üzerine 1 çay kaşığı tuzu da ilave edelim.
Kavanozun ağzına kadar içme suyu ile dolduralım, ağzına bir bez parçası veya tülbentle kapatalım ve mutfağın serin bir yerinde bekletelim.
5 gün sonunda kavanozu normal sıcaklıkta olan bir yere koyalım.
Mayalanma başladığı vakit hafif hafif taşmalar başlayacaktır. Sabah ve akşam veya ara sıra da olabilir bir tahta kaşıkla sirkeyi karıştırmak taşmayı engellemiş olur.
1 ay kadar bekletmemiz gerekmektedir. 1 ayın sonunda sirkeyi başka bir cam kavanoza süzüyoruz. Kavanozun dibinde kalan alıçları da elinizle sıkın suyunu kavanoza dökün, posasını da yani taneleri de çöpe atın.
Sirkeyi bu işlemden sonra 1 ay daha bekletmemiz gerekmektedir.
Kokmaya başladıktan sonra dibindeki tortuyu bulandırmadan kendi suyuna karıştırmadan başka bir cam kavanoza süzün artık alıç sirkemiz olmuş demektir, kullanmaya başlayabilir.
Kavanozun dibindeki tortuyu da tülbentten süzün salata ve yemeklerde kullanın.
Dr. Feridun Kunak Hocamız da az malzeme ile Alıç sirkesi tarifi vermişti, o tarifi de sizlerle paylaşmak istedim.
3 litre suyla, 4 su bardağı alıç meyvelerini cam bir kavanoza koyalım. Üzerine 1 çay bardağı daha önceden yapılmış %100 doğal alıç sirkesi yoksa yine hakiki %100 doğal üzüm sirkesi veya nar sirkesi de olabilir, 1 tatlı kaşığı da kaya tuzu ilave edelim. Kavanozun ağzını bir bezle örtelim. 1 hafta boyunca gelip gidip bir tahta kaşıkla karıştıralım. Kavanozu yaklaşık bir hafta kadar güneşe bırakalım. Bir hafta sonra tezgâh altına mutfakta serin bir yerde bekletelim. Alıçlar kavanozun dibine çökmeye başladığı zaman sirke olmuş demektir. Yine cam bir kavanoza süzelim, tanelerini sıkalım sonra taneleri çöpe atalım. Alıç Sirkesini kullanmaya başlayalım. Faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Sabahları 1 çorba kaşığı sirkeyi 1 bardak suya karıştırılıp içilirse çoğu hastalıklara iyi geldiği ispatlanmıştır.
19.01.2024 07:57:05
Alıç Sirkesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Göbek fıtığına iyi gelir mi Murat Özer . 26.11.2017
Soysaltürk : Sabahları bir çorba kaşığı sirkeyi bir bardak suya karıştırılıp içilirse göbek fıtığı ile beraber bir çok hastalığa faydası olacaktır. Faydaları sayılamayacak kadar çoktur. 20.09.2018 14:11:07
Sebla : Alıç sirkesi göbek ve çevresine çok büyük etkileri olduğu gibi göbek fıtığında ya da göbek ağrılarına karşı kullanılabilir. Oldukça faydalıdır. Deneyebilirsiniz. 11.08.2018 10:38:28
Göbek fıtığına iyi gelirmi Murat . 26.11.2017
Bu şekilde sirke yapmaya kalkarsanız,içinde 2-4 oranında alkol kalır..yani biraya yakın..
Kaya sert . 22.11.2016
Güvenebileceğim alıç sirkesini nerde bulabilirim Hasan Aydın . 19.05.2016
ALIÇ sirkesi ni bir aydır kullanıyorum. İnşallah iyi gelir. Mustafa . 29.03.2016
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024